Kiyomi en slokdarmverlamming

Imala haar 1e dekking met Hasna of ska dakota bracht ons helaas geen pups en voor de 2e dekking had ik de prachtige Lux van wendy ramakers uitgekozen. Met zorg zoeken we altijd de lijnen uit welke qua gezondheid en karakter het beste bij elkaar passen. Maar dat geeft nog geen 100% garantie. Fokken,blijft hoe goed je alles ook uit zoekt en zorgt dat alle gezondheidstesten zijn gedaan,uiteindelijk soms toch een gok. Helaas kwamen we met bijna 6 weken erachter dat puppy paars(kiyomi) last had van een verlamde slokdarm. Dat is een aandoening waar je niet op kunt testen en ook een, die we uit deze combinatie, niet verwacht hadden,omdat het tot dan toe in de lijnen, nog niet was voor gekomen. Voor zover wij weten,want helaas brengt lang niet iedereen naar buiten waaraan sommige pups overlijden.
Omdat het imala haar 1e nest betrof was t bij haar dus een gok,maar Lux had al 9 nesten gehad met teven uit verschillende lijnen en al die pups en ook de pups die erna zijn geboren zijn tot nu toe gezond. Ik geloof dus ook niet dat het uit die kant van de lijnen komt. het zou aan de combi kunnen liggen of van imala haar kant, dat zal altijd een vraag blijven of misschien in de toekomst nog eens duidelijk worden.

Ik ben ervan overtuigd dat je enkel een zo gezond mogelijk ras en nakomelingen krijgt en behoud als je eerlijk bent en blijft over je honden en eventuele gebreken. Daarom dit verhaal over kiyomi en haar aandoening, in de hoop anderen er eventueel mee te kunnen helpen, meer openheid over de aandoening te brengen en ook om te laten zien dat het niet altijd zo erg is, dat de pup ingeslapen moet worden en dat zelfs in sommige gevallen genezing mogelijk is.

Kiyomi heeft ons laten zien dat ze het waard was om te blijven leven,zij en ik en later haar baasjes ellen en peter hebben haar die kans gegeven en zij heeft hem met haar hele lijf aan gegrepen,dus wie zijn wij dan om daar een einde aan te maken?

Als laatste wil ik nogmaals wendy en gerard ontzettend bedanken voor de steun en het vertrouwen in mij en mijn honden! Jullie zijn kanjers met het hart op de juiste plek!

Dan nu Kiyomi haar verhaal tot nu toe.

Kiyomi werd geboren als een gezond pupje.

Ze zag Ellen en vanaf begin af aan was duidelijk dat Kiyomi ellen uit koos als haar baas,liefde op het 1e gezicht

Ook met t overgaan op vaste voeding rond de leeftijd van 4 weken waren er geen problemen.Ze heeft gewoon mee gegeten met de rest, maar op een avond werd ze ziek, ze was toen bijna 6 weken oud. ze was heel erg misselijk en bleef maar braken. Injecties tegen braken brachten geen verbetering en na 1 dag is ze opgenomen bij de dierenarts voor vocht en onderzoek. Daar werden röntgenfoto`s gemaakt omdat we dachten aan een obstructie in de maag of darmen,maar daar was niets van te vinden. Ik heb toen al geopperd; zou ze geen slokdarmprobleem kunnen hebben? Ik heb haar de volgende ochtend weer mee naar huis genomen,omdat ze weer was opgeknapt. Ze bleef echter eten opgeven en toen werd het gevoel van een slokdarmprobleem steeds groter en ben ik met haar naar een andere kliniek gegaan, waar er röntgenfoto`s met contrast zijn gemaakt en daar was duidelijk op te zien dat er voedsel in haar slokdarm bleef staan en ze idd een slokdarmverlamming had.
Ze gaf echter niet continu haar voedsel op,sommige keren of dagen bleef alles gewoon binnen. Natuurlijk waren we intens verdrietig toen we dit nieuws hoorden, maar kiyomi kwam goed aan en we besloten dus te kijken wat we voor haar konden doen.
Ik wist dat ze bij Kennel Uit het noorden(http://www.uithetnoorden.nl/) pups hadden gehad met slokdarmverlamming en dat die het ook gered hebben en zelfs genezen zijn. Zij verwezen me naar Steven schukking van Dierenkliniek Kortenoord en na telefonisch overleg met hun en met onze dierenarts hebben we Kiyomi toen op het homeopatische middel alumina gezet en voor haar maag en slokdarm kreeg ze nog Ulcogant en emperid. De emperid werkt voor de maag,maar ook voor betere slokdarmwerking.
We hebben ook nog een ander middel gegeven,maar daar reageerde ze heel slecht op en toen ik dat uit ging zoeken bleek er alcohol in te zitten en hebben we dat meteen geschrapt.

Ze deed gewoon mee met de andere pups en groeide goed. Wel heb ik haar de 1e tijd zittend in een draagzak eten gegeven en erna apart van de anderen,maar dat zinde haar niet. ze wilde gewoon mee doen met de anderen en het apart eten veroorzaakte eerder stress dan dat t haar goed deed. En toen heb ik t gewoon aan haar en de natuur overgelaten,wel met de hulp van haar medicatie die ze voor iedere maaltijd kreeg. Ze deed het met vallen en op staan heel goed en werd met de dag sterker.


Het aller mooiste en fijnste was nog wel dat haar baasjes Ellen en peter toen ik hun vertelden van kiyomi haar afwijking en hun de vraag stelde of ze haar nu nog wel wilden, met de volle overtuiging, zonder te aarzelen, maar natuurlijk wel zeiden!
Ellen heeft zelf een handicap en zei: een kind met een handicap doe je ook niet weg, dus wij gaan ook gewoon voor kiyomi. Zij heeft voor ons gekozen en wij nu voor haar!
Zo bijzonder deze 2 mensen!

Ondertussen vlogen de andere pups het nest uit en bleef ivm vakantieplanning kiyomi een paar weken langer bij ons en kiyomi en ayomi werden dikke vriendinnen.Uiteindelijk kwam dan toch de dag dat we afscheid moesten nemen van ons zorgenkindje en ik haar zorg over moest dragen. Dat was best een moeilijke beslissing,want ze was ook wel een deel van ons geworden. Maar mijn drukke roedel was voor kiyomi, voor wie rust en regelmaat belangrijk is, geen goede oplossing.
Voor haar vertrek hebben we nog nieuwe röntgenfoto`s met interval contrast laten maken en helaas was de situatie nog niet verbeterd. We hopen dat dit in de toekomst anders zal zijn.
Hieronder op de foto`s is duidelijk te zien waar t voedsel blijft staan. Maar dat is dus niet altijd het geval. Kiyomi heeft ook dagen dat het voedsel gewoon de maag bereikt.


Kiyomi is nu bijna 5 maanden en dankzij de goede zorgen van Ellen en Peter groeit ze super op en is een levenslustig dametje,die weet wat ze wil en dikke maatjes is met border collie Lagun. Ze is een grote knuffel en super lief. Soms heeft ze een off day en vooral met warm weer hield ze moeilijk haar voeding binnen. Ook was en is t even zoeken naar de beste tijden van haar eten geven, dat het t beste binnen blijft. Bij kiyomi is het zo dat zij het t beste doet op KVV(compleet vers vlees) en de ochtend maaltijd blijft meestal binnen. Andere voedingen geeft ze na uren soms wat terug,maar ze neemt voldoende op,want ze heeft zelfs spek op haar ribben en weegt met ruim 4.5 maand nu 16.6 kilo.

Tijdens mijn vakantie zijn ze een dagje bij ons in de ardennen geweest en het was heerlijk om kiyomi weer te kunnen zien en knuffelen.


Ik ben heel erg dankbaar dat ik zulke betrouwbare en liefdevolle baasjes voor Kiyomi heb gevonden en ben heel erg trots op wat ze tot nu toe met Kiyomi bereikt hebben. Dank je wel lieve ellen en Peter.
En ik hoop van ganser harte dat ook wij eens kunnen zeggen dat Kiyomi genezen is,maar voor nu wens ik jullie heel veel plezier en geluk met haar.

Als er tussendoor nieuws is over Kiyomi zal ik dat op haar pagina toevoegen en mocht er iemand vragen hebben dan kan dat altijd via mail of telefoon.

Kiyomi

pure schoonheid betekent haar naam in het japans

Vol zachte kijkers,
een witje vol enthousiasme,vrolijkheid,passie
Ze laat ongeremd zien en horen dat ze “zoooo” blij is dat je terug bent, dat je er gewoon bent!
Ze laat je hartje overslaan en geeft je zo het genot en een onbeschrijfelijk dansen van :
Vrouwtje,baasje :
Ik hou van je!

Ze kan elke dag nog last hebben van haar slokdarm. De ene keer houdt ze alles binnen en heeft ze s avonds pas last
De andere keer geeft ze overdag regelmatig terug en is t s avonds-s nachts rustig
Om dan weer dagen te hebben van niks teruggeven en evenwichtig te zijn!!!

Het gaat op dat vlak dus op en af
Ze krijgt kvv en soms kippennekken , want merk dat al de rest te zwaar is voor haar maag ,
ze is een gigantische trage eter, konijn moet ze NIET ;-)
zelfs met kippennekken pas ik op wel
en plakt de kvv te hard aan elkaar of zit er te veel ongemalen bot in , groffer, dan gaat het moeilijker!
maar elke dag speelt ze wel een 700-800 gr binnen ,
Wat ik merk is dat k s morgens best de meeste hoeveelheid geef en late middag het minste , vanaf een uur of 17u-18u geef ik haar niks meer want als k dat wel doe heeft ze t moeilijker!haar baasje blijft steenvast beneden slapen als hij merkt dat het moeilijker gaat , teruggeven of niet met extra plletje kan het s nachts even moeilijk gaan soms, hangt weer van dag tot dag af
We slapen meer apart dan samen haha
Maar he , ze is een 58 cm en weegt op haar 10 maanden 23.8kg!

Trainen doe ik op haar tempo , want de ene dag houdt ze al haar trainingssnoepjes binnen en lukt het oefenen erg vlot , om dan een paar dagen nadien niks binnen te houden en dan houdt het trainen op
ben dus minder ver met haar dan toen met Lagun op haar leefttijd ,
maar he ze doet het super , ze komt als je ze roept , zit , neer staan, achter gaat
pootje geven is haar favoriet ,
ben nu ook veel bezig met haar “trekken” , wat stilletjes aan verbetert,
het ding is , samen met lagun , trekken volop, is ze alleen , trekt ze zo goed als niet!
maar ook dit betert in ministapjes ,
Haar blaffen naar voorbijkomende honden ,
haar aandacht naar mij toe!
haar paniek gevoel als Lagun verder loopt zonder mij en haar maar met het baasje of vriendin van me

Ze is de grootste knuffel dat je kan bedenken , zo onstuimig zacht en genietend!
De grootste uitdager en plaagstok naar Lagun toe , haar dikste vriend
8 poten op 1 buik
waar de een is , is de ander
mijn prachtduo!
t zijn wilde spelers alom , maar ze evenaren aan elkaar op dat vlak ;)

Stromende rivieren
vertakkingen
Geschreven zonder woorden
Een geschenk
vol liefde , energie
beweging en kracht

Mijn schaduw,
mijn zonnetje
Mijn alles

she s a fighter, a surviver!

Met sprankelende oogjes , met een hartje vol warmte gefotografeerd
Ze is mijn rots!

19 februari 2017:update van ellen: het gaat super goed met Kiyomi!

This girl…. Een meisje dat niet weet van opgeven!
Een hartje dat nog steeds klopt,dat geboorte ademt
Reflectie geschreven
Zo n gelukkige hond, zo n blijdschap,liefde en warmte
Alle medicatie is zo goed als afgebouwd, behalve voor haar incontinentie, doordat de cbd olie momenteel goed zijn werk doet

This girl is one of a kind
Just me in the mirror
Watervallen doortrekken je een weg
Impulsief als een blij schaap komt ze tussen je benen wringen : he,ik ben hier. En daar zit die snuit tussen je…..
De dierenarts heeft me al super lang niet gezien haha
Top woef!
Ze heeft nu en dan een dipje maar deze wil om te leven,om te genieten om bij haar 2 dikste vrienden te zijn ( lagun en Yuna) is groter dan haar ziek zijn.
De wil om mij te beschermen,
Om mij die ene veiligheid te verrijken!
Om mij in zand te laten stappen en de zonnestralen te laten aanraken
I love my me !
I love my shadow!

24 januari 2018:kiyomi haar laatste reis

Op 19 januari is Kiyomi aan haar laatste reis begonnen.Helaas veel te vroeg moest Ellen afscheid van haar nemen op een leeftijd van nog geen 5 jaar,overleed ze aan nierfalen.

Kiyomi, keetje pateetje, Kiyo, mijn zielsmeisje is thuis….
Nog een paar dingen die ik erbij wil, met je haar nog iets in elkaar steken…. en mijn ring met wat asse heb ik binnen 2 a 6 weken.

Onmacht,
Oneerlijk….
Een week geleden gaf je mij heel intens mooie signalen dat het genoeg was, dat was het laatste wat ik nog voor je kon doen
Dank je voor je geboren ik!!! Maar ik mis je. Hartverscheurend om je hier niet meer te kunnen knuffelen!

Wie gaat er nu ’s morgens al kwispelend en kronkelend lekjes en kopjes geven terwijl ik de kattenbakken proper maak?
Elk kastdeurtje dat ik opendoe denk ik….. Kiyo…. Zat ik bijna dagelijks in voor medicatie éd.
Ik moet geen zilver water meer maandelijks gaan halen voor je chronische ontsteking van de slokdarm……
Wie gaat er nu in de gang gaan liggen en als ik ’s morgens beneden kom begint te kwispelen?
Het paarse lichtje van jou is nu in gebruik door Enya
Nee nee niks klopt nog, jij bent er niet…..
Waarom hebben ze jou van me afgepakt?
Een paar maanden geleden liep je hier nog als vrolijke meid tussen de roedel. Geen haar of pluim dat zou gezegd hebben :19 januari ben je er niet meer……
Waarom…..
Heb ik eerdere signalen niet in me opgenomen waardoor he nu nog wel bij me had geweest???

Wie gaat er nu praatjes maken met iruna kat?
Of bij Inty liggen?
Je boekje ligt klaar….. Ik moet bellen om ze op de hoogte te stellen dat je overleden bent…… Ben ik daar toe bereid te doen?
NEVER
Mijn pen glijdt uit
Woorden zijn niet te verstaan
Ondoordringbaar
Ongemakkelijk
Ongestructureerd
ONGELOOF
Waar is je snuit die op wandeling me vanachter verrast en tussen mijn benen wringt?
Ongepast
Ongewild
Niet loslatend
Kleuren lijken grijs te worden,
Blind, doof,….
Jou spontaniteit,
Jou imense vrolijkheid
Jij bleef bij me.

Bijna 5 jaar lang
Tenvolle met heel je zijn was je een hond die genoot, plezier had, en mij elke seconde omhelsde
Nooit opgaf

Had ik maar….. Dan was je hier nog bij me.
24/4/2013
Jou geboorte
Mijn herstel
Lang voor Lagun had ik al een boon voor de witte herder
Toch kwam Gunnie pun eerder en heb ik met hem het eerste jaar lekker alleen geweest en geoefend.
Lang getwijfeld of ik de grootte zou aankunnen met mijn handicap ( zie mij hier nu met 5, nu 4, lopen…) even koppig als kiyomi ;)
Ik herinner me de gesprekjes nog tussen conny en mezelf nog
En uiteindelijk was het zover
Ik kreeg een SMS dat ze geboren was
Ik was hopeloos verliefd
Zij koos mij
Ik koos haar naam :”pure schoonheid ”
6 weken nadien werd ze ziek
Maar zonder nadenken, zonder twijfel koos ik op mijn beurt voor haar
En zo begon ons bewegen samen, samen met Laguntje
De eerste stapjes zijn geleerd van jou
Ons eerste jaar was met vallen en opstaan, je werd
Je werd toen ook opgenomen en je bleek oa chronische ontsteking aan je slok te hebben wat me tot Kim leidde en zij heeft haar stabiel kunnen houden.
Lagun heeft me toen die periode een paar keer ’s nachts wakker gemaakt, toen ik niks hoorde, omdat kiyomi het moeilijk had.
Een hond als jij…….
Wie gaat er nu met yara de eerste 5 min ’s morgens achter de konijnen aan?
De zorg voor is weg….
Geen dagelijkse wasmachines van matjes, of matras bescherming op de zetel
Zo ’n leegte
Mijn duo is niet meer, jij bent niet meer…..
Mijn evenwicht is weg
Mijn standvastig strelen veranderd in een ontworteling vol schrik, vol afwezigheid
Waarom kon ik je niet redden?
Welke weg zal ik nu inslaan zonder jou?
Je ging nog een witje als vriend krijgen. Nu mag je dat niet meer meemaken….
Blijf je aanwezig in signalen als ze komt?

Ook al was ik niet perfect en kon ik mss nog beter
Was je maar hier!!!!!!!
Die laatste seconden op mijn schoot, wetende dat ik je moest ontwarren
Waar ben je nu?
Zonnestraal
Herboren
Chakra’s gegraveerd in je ziel
“leven”
Weggerukt door tranen

Je was mijn inspiratiebron
Mijn zielsmeisje

Rust, vlieg, fluister,
Dans
I love you !!!!!!
I miss you!!!!!!